ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΤΗΣ
Οικιακός κομποστοποιητής
Λοιπόν,ορίστε ένας ωραίος και εύκολος τρόπος για να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα οικιακά απορρίμματα και να κάνουμε ανακύκλωση στο σπίτι. Βρήκα κάποιες πληροφορίες στο διαδίκτυο και είπα να γράψω δύο λόγια για την οικιακή κομποστοποίηση.
Ένα μεγάλο ποσοστό των οικιακών απορριμάτων είναι τέτοια που μπορούν να κομποστοποιηθούν, δηλαδή να αποσυντεθούν με τον πιο φυσικό τρόπο από τους ‘’κατοίκους’’ του εδάφους.
Αναλυτικά:
Η κομποστοποίηση ακολουθεί τον βιολογικό κύκλο της Γής: ανάπτυξη
και φθορά. Τα κλαδέματα του κήπου και τα φυτικά υπολείμματα από
τις τροφές μας που αποτελούν τον σωρό του κόμποστ γίνονται η
τροφή για μικροοργανισμούς, μύκητες, βακτηρίδια, έντομα και ζωύφια
τα οποία χρησιμοποιούν τον άνθρακα (C) από τα ξερά φυτά για την
ανάπτυξή τους. Ο άνθρακας οξειδώνεται μετατρεπόμενος σε διοξείδιο
του άνθρακος (CO2) με αποτέλεσμα να μειώνεται η μάζα και να
εκλύεται θερμότητα κατά την διάρκεια της κομποστοποίησης. Το
άζωτο (Ν) είναι το βασικό συστατικό για τον πολλαπλασιασμό των
μικροοργανισμών. Με αυτό τον τρόπο ανακυκλώνουν στον δικό τους
οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά από τα φυτά που αποσυντίθενται
και τα επιστρέφουν με το κόμποστ πίσω στο έδαφος.
Γιατί να το κάνεις; γιατι είναι εύκολο,έχει πλάκα και τα φυτά σου θα σε ευγνωμονούν..
Πέρα απο αυτά,θα μειώσεις τα οικιακά απορρίματα που καταλήγουν τώρα στον κάδο και στην συνέχεια στους ΧΥΤΑ και ύστερα απο κάποιους μήνες θα έχεις ένα ωραιότατο φυσικό λίπασμα για τις γλάστρες σου ή τον κήπο σου..Ακόμα και αν δεν έχεις τι να το κάνεις το φυσικό λίπασμα,μην απελπίζεσαι,δώστο σε ένα φίλο.Εμένα πάντως μου αρκεί που μπορώ να κάνω ανακύκλωση των απορριμάτων μου στο σπίτι..Αν παρ’ ολα αυτά έχεις αμφιβολίες ορίστε τα πλεονεκτήματα του:
Ωφελεί το περιβάλλον – εξοικονομεί ενέργεια
Τα φυτικά κατάλοιπα των κήπων και της κουζίνας συνιστούν το 30% του
όγκου των σκουπιδιών που στέλνουμε στις χωματερές. Τα κατάλοιπα αυτά,
επειδή περιέχουν υψηλό ποσοστό υγρασίας, δυσχεραίνουν την
αποδοτικότητα των συστημάτων καύσεως. Με την κομποστοποίηση
καταναλίσκεται λιγότερη ενέργεια και για την αποκομιδή των απορριμμάτων
αλλά και για την καύση.
- Χρησιμοποιώντας το δικό μας κόμποστ περιορίζουμε τη συλλογή
τύρφης , η οποία επιβαρύνει ευαίσθητα οικοσυστήματα και έχουμε ένα
ασύγκριτα ανώτερο προϊόν.
-Αποφεύγοντας τα ανόργανα υδατοδιαλυτά λιπάσματα, προστατεύουμε
τον υδροφόρο ορίζοντα από την ρύπανση και τις λίμνες και τις θάλασσες
από το φαινόμενο του ευτροφισμού ( υπερανάπτυξη της χλωρίδας με
αποτέλεσμα την εξάντληση του οξυγόνου των υδάτων και την συνακόλουθη
θνησιμότητα της πανίδας ).
-Χρησιμοποιώντας το δικό μας κόμποστ αποφεύγουμε την χρήση
πετροχημικών λιπασμάτων, η παραγωγή των οποίων ρυπαίνει την
ατμόσφαιρα, ενώ η χρήση τους επιμολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα και
εξαντλεί τους φυσικούς πόρους της γης.
Εξοικονομεί χρήματα
- Εξοικονομεί χρήματα από την αγορά χώματος και λιπασμάτων.
-Μειώνει την κατανάλωση νερού διότι το κόμποστ βελτιώνει την
ικανότητα του χώματος να συγκρατεί το νερό.
-Λιγότερα απορρίμματα σημαίνουν λιγότερα δημοτικά τέλη για την
αποκομιδή τους.
-Βελτιώνει τον κήπο και τα φυτά
Το κόμποστ είναι φυσική οργανική ουσία η οποία επιστρέφοντας στο
έδαφος το κάνει πιο εύφορο.
- Βελτιώνει την σύσταση του χώματος. Χαλαρώνει το σμικτό αργιλώδες
χώμα και έτσι οι ρίζες εισχωρούν ευκολότερα στο έδαφος, ενώ βελτιώνει
το αμμώδες έδαφος αυξάνοντας την απορροφητικότητά του.
- Βοηθάει την ανάπτυξη νέων φυτών.
- Αναπληρώνει τα οργανικά θρεπτικά συστατικά του εδάφους
τροφοδοτώντας το με ενεργό χούμους.
- Αυξάνει τη ικανότητα του εδάφους να συγκρατεί το νερό.
-Προστατεύει από την παγωνιά.
Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και κοστίζει απο λίγο εως τίποτα..
Για όσους έχουν κήπο,ή έστω λίγα τετραγωνικά με χώμα τα πράγματα είναι ακόμα πιο εύκολα.Με μερικές ξύλινες παλέτες κατασκευάστε ένα ‘’κουτί’’ ανοιχτό απο πάνω και κάτω και έχετε έτοιμο τον κομποστοποιητή σας (σαν και αυτόν στην φωτογραφία). Ναι τόσο απλά και το βασικό τελείως τζάμπα (για αυτό το τζάμπα κανείς δεν θα σας πεί τίποτα..)
Όσοι δεν έχετε κήπο ή έστω λίγα μέτρα με χώμα, σίγουρα θα έχετε μπαλκόνι..Τι μπορείτε να κάνετε; Ένα ωράιο βαρέλι ή κάδος θα κάνει την δουλειά του,αλλιώς υπάρχουν και οι ‘’ειδικοί’’ κάδοι του εμπορίου..
Ωραία,τώρα έχεις τον κομποστοποιητή αλλά δεν ξέρεις πως να αρχίσεις..Μην ανυσηχείς σου έχω τις απαντήσεις..
Το βσικότερο είναι να ξέρουμε ποια υλικά μπορούμε να ρίξουμε στον κομποστοποιητή. Ορίστε:
Μπορούμε να ρίξουμε μέσα στον κομποστοποιητή
Φλούδια και κοτσάνια από λαχανικά ή χορταρικά (π.χ. πατάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, ντομάτες, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, χόρτα κ.λπ.)
Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν από υγρά
Φλούδες ή υπολείμματα από διάφορα φρούτα (π.χ. καρπούζια, πεπόνια, κατά προτίμηση κομμένα σε μικρά κομματάκια κ.α.)
Φυτικά υπολείμματα όπως κλαδέματα των φυτών μας, ξερά φύλλα, βλαστοί από γλάστρες, κομμένο γκαζόν κ.λ.π.
Οργανικά λιπάσματα: κοπριές, καστανόχωμα, φυλλόχωμα κ.λ.π.
Στάχτη π.χ. από τζάκι (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο)
Τσόφλια αβγών κατά προτίμηση θρυμματισμένα (ασβέστιο)
Χαρτιά της κουζίνας (π.χ. χαρτοπετσέτες, ρολό κουζίνας, σκισμένες μαλακές σακούλες) σε μικρές ποσότητες ή σε μεγαλύτερες ποσότητες εάν είναι υγρό το μίγμα
Πριονίδι, ιδιαίτερα αν έχουμε πολύ υγρό κομπόστ και θέλουμε ένα μίγμα πιο ισορροπημένο και με καλύτερο αερισμό
Υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα και κατακάθια καφέ ή και φίλτρα γαλλικού καφέ
Δεν μπορούμε να ρίξουμε στον κομποστοποιητή
Ανακυκλώσιμα υλικά όπως: Μεταλλικά αντικείμενα ή συσκευασίες, αλουμινόχαρτο, γυαλιά, πλαστικά, χαρτιά (εφημερίδες περιοδικά ιδίως χρωματιστά), χοντρά κομμάτια ξύλου, κ.λ.π.
Κρέατα – τυριά: Προσελκύουν τρωκτικά (ποντίκια)
Μαγειρεμένα φαγητά δηλαδή οτιδήποτε περιέχει λάδια ή σάλτσες, (προκαλούν ανεπιθύμητες ζυμώσεις, ενώ το λάδι θανατώνει κάποιους μικροοργανισμούς και αποικοδομείται πολύ δύσκολα)
Ζυμαρικά ή ψωμιά (φραντζόλες): Δημιουργούν συμπαγείς όγκους, δεν διαλύονται εύκολα, προκαλούν ανεπιθύμητες ζυμώσεις (μπλε μύκητες) και προσελκύουν τρωκτικά
Αφού ξεκαθαρίσαμε τι πετάμε και τι όχι ώρα και για μερικές άλλες συμβουλές.
Όσο πιο μεγάλη ποικιλία απορριμάτων ρίχνουμε τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά τόσο το καλύτερο για τους γεωσκόλυκες που θα κάνουν την δουλειά και τόσο πιο θρεπτικό θα είναι το κομπόστ. Το περιεχόμενο του κάδου,πρέπει να είναι συνδυασμός των απορριμάτων της κουζίνας μας αλλά και φύλλων, κλαριών απο τυχόν φυτά ,λουλούδια ή δέντρα που έχουμε.
Τα κλαριά και τα φύλλα βοηθούν στην ρύθμιση της υγρασίας του μείγματος.
Στον κήπο ο κάδος (ιδιοκατασκευής ή οχι) πρέπει να τοποθετηθεί σε σχετικά σκιερό μέρος προφυλαγμένος απο τον βοριά..
Όσοι φτιάξουν δικό τους κάδο να μεριμνήσουν για κάποιο ‘’καπάκι’’ ώστε να τον σκεπάσουν σε περίπτωση βροχής.
Το μείγμα πρέπει να έχει μια σχετική υγρασία,το καλοκαίρι μπορεί να χρειαστεί να το βρέξουμε με νερό.
Για ταχύτερη αποσύνθεση πρέπει να ανακατεύουμε το μείγμα ανα τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να αερίζεται.
Τροφοδοτούμε συχνά τον κομποστοποιητή.
Αν το μείγμα σας μυρίζει, τότε μάλλον περιέχει μεγάλη ποσότητα απορριμάτων κουζίνας σε σχέση με τα ξερα φύλλα και κλαριά.Οπότε πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία. Θα έλεγα οτι 2 προς 1 ξερα φύλλα και κλαδια με τα απορρίματα της κουζίνας είναι μια καλή αναλογία. Άλλος λόγος είναι οτι δεν αερίζεται σωστά..
Επίσης τα απορρίματα κουζίνας δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα αλλά σκεπασμένα απο τα φύλλα-κλαριά και χώμα για να μην προσελκύουν διάφορα περίεργα ζωάκια (γάτες-ποντικάκια).
Και τώρα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η φύση.
Αυτό ήταν, σε περίπου 5-6 μήνες το πρώτο κομπόστ θα είναι έτοιμο. Με υγεία.
2 σχόλια:
γιαννη σαν αλβανος εισαι μλκ
πανε φαε κανα τοστ με μπαμιες και κετσαπ με παστουρμα και καβουροποδαρα...
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα